diumenge, 18 de desembre del 2011

BONES FESTES

Ens atansem a les festes de Nadal. I el Nadal es temps d’explicar històries, les que us explico no son  rondalles tradicionals son una històries banals perquè no cal que siguem sempre transcendents

Hi ha moltes persones que alguna vegada han tingut problemes amb els fitxers de fotografies que guarden a l’ordinador.

Si repasseu l’entrada del dia 5 d’octubre, al referir-me a la tria del anagrama del bloc, vaig haver de posar la foto estreta del Google-maps.

Però les persones que a més som despistades tenim l’oportunitat de tornar a trobar els fitxers perduts. Això es el que m’ha passat  i aquí poso una de les fotografies que vaig fer aquest any a Encamp el dia 17 de setembre passat.


Al país hi ha molts monuments a la sardana i un dels més coneguts (sobre tot pels turistes) es aquest.


No vulgueu saber el que em va costar fer la fotografia sense cap japonès al davant
La segona història es tan mmenuda com la primera. Des de que escric el bloc, mai ningú m’havia posat un comentari i potser per això no estic acostumat a mirar-me’ls.
El Joan i la Magda el dia 9 d’octubre  van enviar un comentari, responent  a la pregunta de feia al bloc, perquè l’anagrama representa una rotllana ballant punts lliures? Efectivament la ma dreta del noi no agafa l’esquerra de la noia, sinó que agafa la dreta. No he llegit el comentari fins fa poc i com que la resposta es correcte, tenen premi.
El premi es sibólic  ( hi ha restriccions econòmiques, que els hi he de dir a ells que no ho sàpiguen...) el premi es aquest dibuix.

Bones festes a tothom, sardanistes...  fins l’any que ve...            VISCA !!!

dimarts, 6 de desembre del 2011

AVUI LA COBLA


La formació musical que de manera natural i gairebé exclusiva interpreta la sardana es la Cobla.

Es essencial per les ballades, aplecs i concursos. Les sardanes que hi ha en tots el repertoris  són escrites per a cobla i, tot i que n’hi ha de cantades i de interpretades per altres formacions musicals, el lligam natural, directe i gairebé exclusiu és COBLA-SARDANA.


Amb un mínim de 1 flabiol+tamborí, 2 tibles, 2 tenores, 1 contrabaix, 2 fiscorns, 1 trombó de bares i 2 trompetes, la formació interpreta sardanes i altres composicions tradicional o no.

Si es veritat que en la majoria de les cobles les sardanes, en qualsevol de les seves variants, són el 95% del seu repertori, també, i cada vegada més, la cobla va estenent el seu camp a altres activitats musicals en concerts, cercaviles, interpretació de balls tradicionals i fins i tot en exercicis més arriscats com poden ser els mestissatges amb músiques de la resta dels camps.

Donat que la cobla està íntimament lligada a la sardana, només hi ha cobles a l’àmbit català, es dir Catalunya principat i Catalunya nord. Una excepció només; La Cobla La Principal d'Amsterdam.
 

 


La majoria coneixem la cobla a la plaça, interpretant sardanes, també als aplecs hi ha costum de tocar alguna sardana de conjunt. En aquest cas toquen les dues o tres cobles que participen a l’aplec de manera conjunta. Si la peça es ben escollida i les cobles ho fan prou be la sonoritat que aconsegueixen sol ser per gaudir d’allò més.

Ja no és tan freqüent la cobla tocant en concert, generalment són sardanes escollides per aquet fet i també arranjades de manera lleugerament diferent, si l’acústica del local acompanya es una variant que no ha d’envejar res als concerts de música clàssica.

També hi ha música tradicional que pot interpretar la cobla de manera molt lluïda.  Concretament  he sentit la moixiganga d’Algemesí interpretada per les cobles Mediterrània i Sant Jordi ...(la veritat per fer esborronar).

Per concloure aquest compendi, han estat algunes les ocasions en que la cobla s’ha fusionat amb altres formacions, musics o gèneres. Amb la Companyia Electrica Darma i amb Santi Arisa i la Tribu, van ser les primeres que jo he conegut, a data d’avui ja en són moltes més, si mireu el programa de l’Auditori (adjunt) ho podreu veure.


Per tot això i més tinguem cura de les cobles, algun dia caldrà incloure-les en el Patrimoni  Cultural de la Humanitat...                                                VISCA!!!




dimarts, 1 de novembre del 2011

L'ENCAT DELS APLECS

Ahir vam anar a l’aplec de la capital del cava, Sant Sadurní d’Anoia, va ser una decisió immediata, el dia abans feia mal temps i no en teníem massa ganes, però a última hora vam decidir anar-hi.

Avui dia els kilòmetres no son el que més determina els desplaçaments. Vam sortir de casa núvol i amb 15º, però poc abans d’arribar al l’aplec, ja lluïa el sol i la temperatura anava pujant. Gairebé tots els aplecs tenen zona d’aparcament gratuïta (es cosa d’agrair) de totes maneres a vegades es pot aparcar be i més prop.
Imatge de les 3 cobles.

Tres cobles i bon ambient, aquesta vegada les sardanes també eren de 10 tirades (es costum a Barcelona i Girona; Lleida i Tarragona son més de 7) aquesta vegada, escarmentats de l’últim, ens ho vam prendre amb més pausa, el resultat es veurà al llarg de la setmana.
Detalls:
Molta gent repeteix aplecs i els vas trobant de l’un a l’altre; grups, colles que assagen, afeccionats i incondicionals; també hi ha el locals i els esporàdics, tot això dona una gran varietat i sempre aprens coses noves. Nosaltres amb les cadires i nevera ens semblava que ja anàvem prou ben preparats (“affezionato”...) La taula del costat, perquè ells portaven taula, van treure les patates, olives i cava per fer el vermut... una taula de més enllà, a l’hora de dinar van treure un fogonet i una cassola ( la cassola era de caragols...) ; però tot això sense parlar dels que s’apunten al dinar de la organització amb paella d’arròs , pollastre, postres i cafè (l'ampolla de cava anava a part, 2€ pels que havien encomanat dinar i 5 pels que se’l portaven).
Hi ha gent a la que s’hauria de fer un monument, hi ha una senyora (em diuen que d’Igualada) que ja la vam veure a l’aplec anterior, jo no sé els anys que te, camina arrossegant el peus (es veu mol velleta, fins hi tot em diuen que hi ha vegades que arriba a l’a ballada amb cadira de rodes) ha! però les va ballar totes i no l’ultima tirada, ella era al grup que a les primeres tirades ja s’hi posava, deu meu!, això es ser sardanista fins el moll de l’os.
 Un detall més, les sardanes que agraden i el públic les aplaudeix prou, tenen repetició, que consisteix en una tirada de curts i una de llargs; 10+2= 12 tirades hi ha sardanes que duren 15 o 16 minuts, en aquet aplec hi va haver repetició de totes les “obligades”, les que tenen instrument solista, sort que les 2 de concurs van ser de 7 tirades...
Conclusió:
L’aplec es una manera de gaudir de la sardana de forma integral. Bona música, dues, tres o quatre cobles que en alguns moments (sardana de conjunt) toquen simultàniament que és una delícia. Veure ballar segons qui també ho es, hi ha colles que assagen a qui no em cansaria de veure, d’altres que potser en altre temps van pertànyer a colles que son una meravella i algú a nivell particular o de parella que es un poema.
Cartell de l'aplec

Però el que també es important (per nosaltres encara més) és que tens la possibilitat de ballar tant com el teu cos aguanti, practicar és aprendre, veure com ho fan altres i no sentir-te massa observat, jugant fora de casa no hi ha tanta pressió.


Les imatges d’aqueta entrada corresponen a documentació de la pàgina web del FOMENT SARDANISTA DE SANT SADURNÍ D’ANOIA.
Fins hi tot ens vam apuntar al concurs de colles improvisades (i no vam quedar els últims i tothom va tenir premi, l’organització sol ser generosa)
Desprès de només dos aplecs jo ja ho recomano 
                                       
                                                                                                           VISCA !!!


dilluns, 17 d’octubre del 2011

UNA JORNADA MOLT INTERESSANT


Hi vam ser, alguns membres del grup de sardanes de Tàrrega .

Era un mati fresc i amb algun núvol, però el Parc de la Guineueta s’anava omplint, aparcament gratuït per uns quants cotxes, el més matiners, nosaltres hi érem.
A l’entrada un equip de cuiners anava preparant el sofregit de la pella (encara no eren les 11) amb quilos de fato; lloguer de cadires, venda de tires pel sorteig i repartiment de tiquets per recollit les "guineuetes" a la tarda, un aplec amb una bona organització.



Tot escalfant motors, la jornada seria llarga i profitosa.

La primera sorpresa (per nosaltres) les sardanes de 10 tirades... que llargues que son... i si tiren a 43- 103, ja ni t’ho explico. Avui tinc agulletes fins i tot darrere les orelles, això que no les vam ballar pas totes.
Però vam passar-nos-ho molt be, hi havia gent de tot el país, fins i tot de la Catalunya nord i del Casal Català de Madrid, per megafonia anaven dient, entre sardana i sardana, de on hi havia gent a l’aplec, “de Tàrrega” també va sonar per la megafonia, érem pocs però vam constar com representació.


Alguns personatges curiosos que van acabar sent entranyables.

Com vaig escriure, el dia que vaig presentar l'aplec en aquest bloc, la del fanalet no ens la vam perdre, la sardana era “EL PARC DE LA GUINEU” interpretada per les 4 cobles   La Principal del Llobregat,  Sant Jordi-Ciutat de Barcelona,  Montgrins  i Principal de la Bisbal. Durant la ballada d’aquesta sardana,  es pica de mans ...( amb el fanatet???) ... es canta i es gira de maneta esbojarrada; us asseguro que tot un espectacle... però jo vaig acabar rebentat, sort que per nosaltres ja era l’ultima, eren quarts de vuit i encara hi havia gent que havia de fer el viatge cap a Tàrrega amb les típiques retencions de la Ronda de Dalt.


Alguns membres del grup a les rotllanes del Parc de la Guineueta.

Ara, us ho asseguro... per repetir.

                                                                                  Manel Fons

dimecres, 5 d’octubre del 2011

PEL BLOC GROS…

Disculpeu el joc de paraules al nom d’aquesta entrada,  però des de que se que al blog en català se l’hi pot dir bloc, em moria de ganes de fer l’acudit...


Una vegada desfogat, passo a escriure el que realment interessa.

La història de l’anagrama d’aquest bloc te la seva gràcia. Al moment de triar-la vaig pensar que havia de ser de collita pròpia o com a menys exclusiva, tal com he procurat que fos tot el material que omple el bloc sardanestàrrega, així dons vaig triar un dibuix que tenia per casa.


L’estiu de l’any 1996 la família estàvem passant les vacances a Andorra, concretament a Encamp, per aquella època em va agafar la dèria de dibuixar i un dels models va se el monument a la ciutat pubilla que hi ha a la plaça del Comú d’Encamp.

Aquell mateix any la població havia sigut ciutat pubilla i recordo que hi van fer sardanes un d’aquells dies que hi érem. Amb els nens, llavors petits, vam puntejar-ne alguna.


Aquest any, he tornat expressament a la plaça del Comú per tal de comprovar si, el que havia dibuixat per aquelles dates, era correcte.







Un dels riscos de la fotografia digital es perdre el fitxers, això m’ha passat a mi, per això aquesta foto que hi poso es una part de la instantània que sobre el dit monument hi ha al “Google Maps”, l’autor n’és Gerard Mussot.



Desprès d’aquesta comprovació, puc assegurar-vos que la rotllana que serveix d’anagrama aquest bloc, està ballant una sardana de punts lliures, per que? ... apa, ja teniu un trencaclosques pel cap de setmana vinent, mentre aneu pensat el l’aplec de Roquetes a Barcelona.
  ... VISCA!!!

                                                                Manel Fons

dijous, 29 de setembre del 2011

APLEC DE ROQUETES

Ja fa uns dies us vaig enviar aquest enllaç, una sardana de punts lliures.


Va ser una broma i una curiositat, però no pretenia espantar ningú. Ja heu vist que gairebé era gimnàstica rítmica amb coreografia i tot.

Esta clar que l’any que ve encara no podrem fer això... encara  (però ja veureu ja el que anirem aprenent...)



Però el que si podem fer es anar ballant sardanes i el proper dia 16 d’octubre, es una bona oportunitat, podríem anar quedant (qui vulgui, es clar) però si fa bon temps por estar bé :

Es l’Aplec de Roquetes




Ja veieu que es de mati i tarda, no cal que les ballem totes, potser només unes quantes.

Si entreu a la Web de la federació sardanista ( http://fed.sardanista.cat  ) i feu servir el cercador de la dreta, veureu ballades, aplecs, concursos, etc. El que també està molt be es que d’alguns hi ha el programa enllaçat, i encara millor: als programes hi sol posar el tiratge de les sardanes, pels que aprenem a comptar em sembla molt be.

Ara, la del fanalet jo no me la perdo...  Podria quedar una cosa així: http://www.youtube.com/watch?v=pOEMycj_9so&feature=related

Podem anar parlant-ne per fer cotxes i anar junts, trobar-nos allà, (dinar, o no al lloc de l’aplec), ja veieu el preu i el menú.



Hem de anar escalfant motors per curset de l’any que ve, engrescar gent nova i no perdre els ànims, la veritat es que això enganxa i com mes balles mes ganes entens.

Fins aviat .  .  .   VISCA!!!








diumenge, 18 de setembre del 2011

Aplec den Sant Eloi i més


La Diada Nacional de Catalunya, a Tàrrega aquest any ha coincidit amb l'aplec de Sant Eloi, per això també ho ha fet amb el concurs de colles sardanistes de Tàrrega, dins el campionat de Les Terres de Ponent.


Com podeu veure a la fotografia, alguna de les colles participants van tenir el detall de lluir la senyera o l'estelada en el galop d'entrada.



El concurs va ser interessant i les colles ho van fer molt bé, la sardana de germanor va tenir un bon nombre de participants, tot i que el concurs va semblar curt (per compatibilitat d'horaris de la cobla) l'acte va estar al nivell que pertoca a l'única activitat sardanista de la ciutat, que té ressò fora de la població.



Encara una reflexió. Al curset de sardanes d'aquest any hi hem tingut mainada, poca, però molt motivada; podriem l'any vinent augmentar el nombre de participants menuts?




És a les nostres mans, posem-hi tots els granets de sorra, parlem-ne amb nebots, amics, alumnes, etc. Fem-los-hi agafar el cuquet ( a nosaltres ens ha agafat, avui hem anat a la Plaça de la Catedral a ballar). Al curset de l'any proper ( segur que hi haurà curset) seria bó tenir una nodrida secció d'alevins.




 


Pensem que ells seran el futur de la sardana, del país, de la gent, de les aficions, de les tradicions... el futur de tot.


dilluns, 15 d’agost del 2011

PETITA MOSTRA A VERDU


El passat divendres dia 12 a  2/4 d'onze de la nit, a la plaça de l’església de Verdú es feia una festa per acollir els peregrins, que procedents d’Europa i Amèrica del sud, es dirigeixen a Madrid per anar a veure el "SANT PARE" .
 Dins la JMJ  2011 MADID  jornada mundial de la joventut, Verdú va ser un dels punts d'acollida prèvia, pel fet que va ser el bressol de Sant Pere Claver.

Dins de la festa, una representació de professors i alumnes del curs de sardanes de Tàrrega i algun reforç, vam fer un petit galop i dues tirades de curts i dues de llargs (amb alguns punts lliures). Una manera més de donar  a conèixer la nostra dansa a reu del mon.


 FOTOGRAFIA  DE L'INICI DE LA SARDANA

La fotografia ha estat cedida per Carles Vall, que la va rebre juntament amb l'agraiment següent:


Hola Carles i família.

Et vull agrair d’una manera especial a tu, i alhora a tots els amics sardanistes, pel gest de venir a Verdú i fer-nos una bella i emotiva coreografia sardanista. Us estem molt agraïts i ens auria agradat compartir una estona amb vosaltres desprès de l’Acte. No va poder ser i alhora, abans d’anar a dormir, vaig passar pel Bar i no vareu fer cap consumició. Ep sap greu ja que us mereixeu aixó i molt més!

Adjunto unes fotografies fetes amb la meva càmera. Si tenim oportunitat de poder adquirí el vídeo que varen filmar, ja us ho diria.

Una abraçada i moltes gràcies,

Josep M. Castelló


Seguim treballant tots per la sardana i pel nostre pais,   VISCA!!! 

dimarts, 2 d’agost del 2011

FESTA MAJOR DE CLARAVALLS

El proper cap de setmana es Festa Major a Claravalls, entre altres activitats, el dissabte dia 6, a dos quarts de vuit de la tarda hi ha una BALLADA DE SARDANES, com es natiural hi esteu tots convidats.





També aqui hi poso un enllaç que m'ha fet arribas en Carles, es tracta de l'entrdad a la pàgina de la Federació Sardanista de Catalunya.






http://fed.sardanista.cat/

                                         Bones vacances per tothom que en faci...

dimarts, 19 de juliol del 2011

Novetats

Avui presentem informació general, d'actes i activitats sardanistes prop de Tàrrega. En primer lloc el calendari de sesions de Sardanes a la Fresca del Segrià.


Sardanes a la Fresca 2011
VII edició del cicle de ballades al Segrià

 Del l'1 de juliol fins el 2 de setembre 2011.





Data                      Població                      Lloc



01/07/2011           Alguaire                       Plaça del Casal

08/07/2011           Torrefarrera                 Plaça de l'Amistat

15/07/2011           Almatret                       Polisportiu municipal

22/07/2011           Almenar                       Pàrking del pavelló poliesportiu

29/07/2011           Llardecans                    Plaça dels arbres

05/08/2011           Gimenells i Pla de la Font                Plaça Espanya

12/08/2011           Sarroca de Lleida            Plaça  del Casal

19/08/2011           Serós                             Passatge Lluis Companys

26/08/2011           Artesa de Lleida              Plaça Major

02/09/2011           Torres de Segre               Pati de les Escoles


Amics de la Sardana d'Alguaire - Agrupació Sardanista de Torrefarrera - Grup Sardanista Balàfia - Grup Sardanista Pinyana d'Alfarràs - Agrupació Sardanista de Puigverd de Lleida-- Amics de la Sardana d'Almacelles- Grup Sardanista 27 d'abril - Agrupació Sardanista d'Almenar.


En segon lloc  les properes actuacions de la Cobla Tàrrega i al final un enllaç a la seva pàgina web.

 
 
PAGINA WEB DE LA COBLA TARREGA
 
                                 www.coblatarrega.org

dimarts, 12 de juliol del 2011

Sentiment de País

La sardana es quelcom més que la dansa tradicional catalana, alguns la qualifiquen com la dansa nacional de Catalunya, n’hi ha que ho discuteixen.

Penso que te poca importància el nom o el qualificatiu que li donem, mentre disfrutem ballant-la, mentre ens faci vibrar sentir-la, mentre siguem capaços de defensar-la i promoure-la.


Crec que aquestes estones que hem compartit ens han ensenyat a treballar en equip, a escoltar i a sentir la música a portar el ritme i a entendre una dansa... la nostra!




Es un be cultural, un símbol de país i un causa comuna, te un caràcter lúdic com tota dansa i un aspecte  ritual com tota  tradició.
Ballem-la amb el cap i amb el cor, sentim-la dins nostre que arreli i fem-la extensiva als que ens envolten.


dijous, 7 de juliol del 2011

Un petit tast en video

Actuació d'una representació dels participants al curset d'aquest any a la trobada d'Oliana.



Els participants ho van fer força be, però sobretot van passar una vetllada molt agradable.

dimecres, 6 de juliol del 2011

ROTLLANA CONJUNTA
Aquest any el curser de sardanes ha estat especial, esperem que segueixi millorant.
Els nombre de participants creix i la diverssió es assegurada.

divendres, 24 de juny del 2011

Per començar


SARDANISTES DE TÀRREGA A OLIANA


Era una solejada tarda de juny i a la Plaça de la Riereta de la població prepirenaica es va cel.lebrar la trobada de cloenda dels cursos de sardanes per adults.